2023. április

Iskolánk 7. osztályos tanulóival 2023. április 24-28. között a Határtalanul 2022. pályázat által Erdélybe utazhattunk. A kirándulás 1. napján Nagyszalontán Arany János Csonkatornyát látogattuk meg, majd utunkat Nagyváradra folytattuk, ahol városnézésen vettünk részt.A program következő állomása a Királyhágó volt, ahol csodálatos kilátásban gyönyörködhettünk. Az 1., hétfői napunkra a borult időjárás volt jellemző, gyakori záporokkal tarkítva, de ez cseppet sem szegte kedvünket, hogy újabb élményekkel gazdagodhassunk. A nap végén, 590 km-rel a hátunk mögött, Gyalu településen szálltunk meg.

 

 

2023. április 25. / 2. napunk Erdélyben:

A délelőtött Kolozsváron töltöttük. Megnéztük a Szent Mihály templomot és Mátyás király lovasszobrát. Ezt követően elsétáltunk Mátyás király szülőházához, valamint vele szemben Bocskai István szülőházához is. Mindezt esőben, sajnos az időjárás nem túl kegyes hozzánk. Délután a Tordai-sóbányába látogattunk, mely nagyon látványos és különleges volt a tanulók számára. Aztán a Tordai-hadadékot tekintettük meg, de csak messziről, mert sajnos ebben az időben veszélyes lett volna bemenni! Szóval 1 élménnyel kevesebb jutott mára!

A vacsora nagyon finom volt. Csorbaleves, lioni csirkehusi +zöldséges krumpli káposztasalátával.

 

 

2023. április 26. /3. napunk Erdélyben:

Svédasztalos reggelivel indítottuk a napot Gernyeszegen.
Ma zsúfolt programunk volt, rengeteg helyszínen jártunk.

Marosvásárhelyen városnézéssel kezdtük a napot, ellátogattunk a Teleki Tékába is. Majd Szovátára vezetett az utunk, ahol megnéztük a Medve-tavat. Utunkat Erdély egyik legnevezetesebb természeti látnivalójához folytattuk, a Békás-szoroshoz, majd a Gyilkos-tóhoz. Út közben a buszból medvét is láthattunk az erdőben. Aztán Korond következett, ahol lehetőségünk volt helyi kézművesek termékeiből vásárolni. Majd Farkaslakán Tamási Áron sírhelyét látogattuk meg. Végül Székelyudvarhelyet, a legmagyarabb székely várost néztük meg. Egész napunkat esőben töltöttük, a maximális hőmérséklet 6 fok volt, de álltuk a sarat! Este későn érkeztünk a szállásunkra Zeteváraljára, a paplakra, ahol Gábor atya szívélyes fogadtatásában részesülhettünk. 2 éjszakát töltünk majd itt el.

 

 

2023.április 27. /4. napunk Erdélyben:

Ma délelőtt Csíkszentkirályon a Vitos Mózes Általános Iskolába látogattunk ahol a 7. osztályos tanulókkal találkozhattak a mi tanulóink. Betekintést nyerhettünk az ottani iskolai életbe, a fiúk fociztak is, valamint megnéztük a helyi templomokat. Aztán Csíksomlyóra folytattuk utunkat, felmentünk a kegytemplomhoz és a híres pünkösdi búcsú helyszínére. Végül Gyimesbükk következett, ahol az Ezeréves határt láthattuk.Ma nem esett az eső, de a nap sem sütött. 7 fok volt mindössze, de az emelkedőkön folytatott gyalogtúrák hatására kellőképp kimelegedtünk. Este meleg vacsorával vártak minket a szálláson.

 

 

2023.április 28. / 5. napunk Erdélyben

Úton hazafelé....

Délelőtt Segesváron megálltunk, hogy a UNESCO vilagörökség védelme alatt álló középkori városközpontot megtekinthessük, melynek része az Óratorony, a Hegyi templom, a Diákok lépcsője. Aztán a Hunyadiak várába tettünk látogatást Vajdahunyadon. Végül Aradon a Vértanúk terén koszorúzással emlékeztünk meg hőseinkről. Hétágra sütött végre a nap is ma!

2400 km lesz a hátunk mögött!A tartalmasan eltöltött napok alatt, rengeteg élménnyel gazdagodhattunk, melyek életre szóló emlékként velünk maradhatnak!

Köszönet mindenkinek, akik hozzájárultak a pályázat sikeres megvalósításához!

A TOP Utazási Irodának, a 2 kiváló sofőrünknek, a szállásadóknak, idegenvezetőknek!

 

 

Kapcsolódó galéria

2023. április

Pályázatok

Határtalanul
Madárbarát iskola
Digitális témahét 2016
Határtalanul
Magyar Falu Program
Petőfi 200
ESZA Csodaszarvas
Okosan a pénzzel
Erzsébet táborok
Fenntarthatósági Témahét